Tajemnice dobrej kawiarki, czyli… Włoskie sekrety na wyśmienitą kawę!
Jakub - Ekspert AGD
06 października 2021

Wiadomo, że mistrzami w parzeniu kawy są Włosi. Każdy Włoch rodzi się mistrzem w parzeniu kawy, a potem przez całe życie jeszcze to mistrzostwo udoskonala. Postanowiliśmy przybliżyć naszym Czytelnikom nieco włoskich tajemnic związanych z pyszną kawą. W tym celu przeprowadziliśmy wywiad z mistrzem Giuseppe ze słonecznego San Pietro!


KlinikaAGD: Mistrzu Giuseppe, na czym polega tajemnica wyśmienitej kawy?

Mistrz Giuseppe: Scusi, non capisco, parli più piano! Vengo dalla Sierra Leone! Sekretem wyśmienitej kawy jest dobra i sprawna kawiarka (tłum. red.).

KAGD: Bardzo chcielibyśmy nauczyć się parzyć prawdziwą włoską kawę.

MG: Sono qui legalmente! Ho il permesso. Ho un documento! Podstawa to sprawna podstawa ładująca. Bo gdy jest niesprawna, to kawa będzie zimna.

KAGD: A czy nie można takiej kawiarki postawić na gazie, albo na płycie grzewczej?

MG: Io non ho fatto niente! Non ho visto niente! Sto solo lavando i piatti! Oczywiście można, są do tego specjalne adaptery. Należy jednak pamiętać, że wymaga to dużo większego doświadczenia.

KAGD: Mistrzu! Proszę nam zdradzić, od czego zaczynamy parzenie wyśmienitej włoskiej kawy?

MG: Non ho niente a che fare con questo! Per favore, non arrestarmi, per favore! Należy najpierw wypełnić pojemnik wodą. Nasza włoska tradycja mówi, że bez wody kawa się nie uda.

KAGD: A w jaki sposób dobrać idealną ilość kawy w proporcji do wody?

MG: Pietà! Sono onesto! Lavoro quattordici ore al giorno e pago le tasse! Do tego służy miarka. Gdy jej użyjemy, to powinno być dobrze.

KAGD: Proszę nam teraz zdradzić w czym tkwi sekret wspaniałego, wyrazistego smaku prawdziwej włoskiej kawy?

MG: Misericordioso Gesù, salvami! Madre di Dio e tutti i santi, pregate per me! Tajemnicą sukcesu są dobre i sprawne filtry kawy. Jak filtr niesprawny, to kawa niedobra. My, Włosi, już po prostu rodzimy się z tą wiedzą.

KAGD: To niech nam Mistrz jeszcze zdradzi tajemnicę cudownego aromatu włoskiej kawy, parzonej w kawiarce!

MG: Va bene, te lo dico! Ho preso questa valigia! Ma ero solo di passaggio in quel modo, e che il cadavere era già morto, lo giuro! Ta tajemnica nazywa się uszczelka. Bez dobrej uszczelki nie ma dobrego aromatu – przekazujemy sobie tę tajemnicę z pokolenia na pokolenie.

KAGD: A czy mógłby Mistrz, tak specjalnie dla naszych czytelników, zdradzić jakiś taki szczególny sekret, który sprawia, że prawdziwa włoska kawa z kawiarki jest taka wyjątkowa?

MG: Ti racconterò tutto! È stato il mio capo a ucciderlo. Sta cercando quella valigia. Ma è un uomo cattivo! Arrestatelo! Ten sekret to zraszacz. To jest takie bardzo sprytne urządzenie, które naprawdę sprawia wiele dobrego. I jeśli zraszacz w kawiarce jest sprawny, to jest to przepustka do prawdziwie niebiańskiej kawy!

KAGD: Dziękujemy bardzo za rozmowę i w imieniu naszych czytelników życzymy Mistrzowi samych dalszych sukcesów w parzeniu przepysznej kawy.

Copyright 2024 © KlinikaAGD.pl